Ouders

Informatie voor ouders van studenten

Gefeliciteerd! Uw kind heeft de middelbare school goed doorlopen en gekozen voor een vervolgopleiding. Dit is het moment dat er veel geregeld moet worden, van een zorgverzekering tot de aanvraag van een OV-kaart. Veel aankomende studenten gaan het huis uit en op kamers. Het studentenleven kan beginnen.

Een studentenvereniging kan hierbij een grote toegevoegde waarde zijn, omdat je in een korte tijd veel mensen leert kennen. Over het studentenleven en over studentenverenigingen in het bijzonder, bestaan toch veel vooroordelen en misverstanden. Met deze pagina willen wij u een zo volledig mogelijk beeld geven van Algemene Studenten Vereniging Taste.

Taste is een algemene studentenvereniging. Dit houdt in dat je niet aan bepaalde eisen hoeft te voldoen als je lid wilt worden. De enige voorwaarde is dat uw kind ingeschreven staat bij ArtEZ, het Saxion (HBO) of bij Universiteit Twente (WO). Verder is iedereen die lid is van Taste aan elkaar gelijk, er is dus geen sprake van hiërarchie.


Introductiekamp

Het lidmaatschap begint met een introductiekamp. Er bestaan veel vooroordelen en wilde verhalen over ‘ontgroeningen’ om bij een studentenvereniging te komen, maar deze zijn vaak onjuist of volledig uit hun verband gehaald.

Bij Taste hebben we twee introductiekampen: na de eerste collegeweek en eind september. Het kamp vindt plaats in het weekend met daarop volgend een naweek. Tijdens de naweek is aanwezigheid verplicht van ongeveer 19.00 tot 0.00. Het programma is volledig afgestemd op het rooster van het Saxion of de Universiteit en is goedgekeurd door de Universiteit en verenigingsorganen.. Doordat de naweek vooral in de avonduren plaatsvindt, mist uw kind geen colleges en heeft hij/zij voldoende tijd om te studeren.

Nu zult u wel denken, zo’n introductieperiode wat is daar het nut nu van?! De toegevoegde waarde van een verplicht introductiekamp, is de kennismaking met alle lichtingsgenoten, de huidige leden en de normen en waarden van de vereniging. De stap om nieuwe mensen te leren kennen wordt vele malen kleiner door deze verplichting. Na de eerste week heeft uw kind al nieuwe vrienden gemaakt waardoor hij of zij zich al snel thuis voelt.


Het lidmaatschap

Na het introductiekamp en de naweek is uw kind een volwaardig lid van A.S.V. Taste. Er kan begonnen worden met het jaarclubtraject. Een jaarclub is een groep leden uit hetzelfde jaar. Zij eten vaak samen op dinsdag en gaan daarna naar de kroegavond. Wij ervaren dat je ook buiten de dinsdag veel contact hebt met je jaarclubgenoten. Zo gaan er jaarclubs eens per jaar samen op vakantie en houden zij ook na de studententijd nog contact.

Vanaf het tweede jaar is er de mogelijkheid om lid te worden van een dispuut. Een dispuut bestaat uit mannen of vrouwen uit de verschillende jaren. Taste heeft 4 herendisputen en 3 damesdisputen. Deze disputen borrelen 1 à 2 keer per week, waarvan op donderdagavond altijd op de kroeg van de vereniging is. Naast dat dit een extra clubje is om mee op de kroeg staan, worden er vooral hechte vriendschappen opgebouwd voor het leven.

Ook kan gekozen worden voor een genootschap. Dit is een groep mensen met dezelfde interesse of hobby. Voorbeelden hiervan zijn wijnproeven, klaverjassen, hockeyen of debatteren.


Sociëteit Antigoon

A.S.V. Taste heeft de beschikking over een eigen kroeg en deze bevindt zich in de Pakkerij aan de Oude Markt. Deze kroeg is normaal gesproken vier keer per week geopend. Op dinsdagavond van 21.00 tot 02.00, op donderdagavond van 21.00 tot 04.00 en op vrijdag- en zondagavond van 22.00 tot 01.00 uur. De invulling van zo’n kroegavond is heel variërend, van een rustige borrel met je jaarclubgenoten tot een door een dispuut georganiseerd themafeest. Alles is mogelijk!

De kroeg wordt geheel bestuurd en onderhouden door leden van Taste. Het bestuur is verantwoordelijk op de kroeg en zorgt voor de inkoop, financiën en andere zaken. Verder hebben we een speciale commissie die het overzicht heeft en de baas is tijdens een kroegavond, namelijk de Ordecommissie.

Buiten de kroegavonden is er echter overdag ook genoeg levendigheid op sociëteit Antigoon. Naast de borrellocatie zijn er namelijk ook commissiekamers, een bestuurskamer, een foyer en een keuken in de sociëteit. Hier wordt bijna elke dag gewerkt aan het draaiend houden van de vereniging en de sociëteit, maar natuurlijk ook aan het organiseren van leuke activiteiten voor de leden.


De financiële kant

Een studentenvereniging kost geld. Het lidmaatschap bedraagt €84,70 per jaar en dit wordt in drie termijnen van de rekening van uw kind getrokken. Verder worden er activiteiten georganiseerd, die uiteraard geheel vrijblijvend zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld een lang zeilweekend georganiseerd, waarvoor je €75 euro betaalt. Maar gelukkig zijn er ook activiteiten die vanuit de vereniging betaald worden.


Competenties

A.S.V. Taste heeft één bestuur, die samen zorg dragen voor de vereniging en de sociëteit. Daarnaast zijn er verschillende commissies die de vereniging draaiende houden. Door actief te worden in een commissie en/of bestuur leert uw kind in teamverband te werken en hoe ze een complete activiteit moeten neer zetten. Dit is kennis die niet via een studie te verkrijgen is en in het bedrijfsleven altijd als pré gezien wordt!

Enkele voorbeelden van commissies:
  • De Kick-In Commissie: zij verzorgen het complete programma van Taste tijdens de introductieweek van de Universiteit Twente, de Kick-In.
  • Activiteitencommissie: zij organiseren allerlei leuke activiteiten voor de leden gedurende het hele collegejaar, zoals een rally of lasergamen.
  • Smaakmakerredactie: zij zorgen voor de productie van en verspreiding van het verenigingsblad: de Smaakmaker.
  • Zeilcommissie: zij organiseren eens per jaar een lang weekend zeilen op de Friese meren.
  • Acquisitiecommissie: zij houden contact met bedrijven voor sponsormogelijkheden en ondersteunen ander commissies in hun zoektocht naar sponsorgelden.
De mogelijkheden voor commissies zijn erg breed en er valt binnen de vereniging dan ook veel te leren met betrekking tot je kernkwaliteiten.


Na Taste

... dan ben je afgestudeerd en ga je aan het werk. Ook dan is een studentenvereniging een voordeel. Eén van de grootste voordelen van een studentenvereniging is toch wel het netwerk dat je opbouwt door de jaren heen. Je komt eenvoudig in aanraking met mensen van verschillende leeftijden en studies.

Overal in het bedrijfsleven zijn oud-leden te vinden, die vaak niet te beroerd zijn je te vertellen over hun baan. Ook kunnen zij fungeren als toegankelijk aanspreekpunt voor een bacheloropdracht, stage of afstudeeropdracht. Daarnaast zijn er ook, vooral grote bedrijven die veel waarde hechten aan het lidmaatschap van een studentenvereniging. Goede communicatieve vaardigheden, ervaring met teamwork en netwerk zijn veel genoemde kwaliteiten van een gemiddeld oud-lid.


Meer informatie

Wij hebben geprobeerd u een zo volledig mogelijk beeld te geven van de opzet, inhoud en grote mogelijkheden die een studentenvereniging uw kind kan bieden. Toch zult u misschien nog een aantal vragen hebben. Aarzel niet en stuur een mail naar kic-secretaris@asvtaste.nl.