Geld


Vanaf 1 september 2015 is het leenstelsel ingegaan, in andere woorden: je krijgt geen studiefinanciering meer. Dat betekent waarschijnlijk dat je geld moet gaan lenen en dit kan best wel als een shock komen. Bedenk wel dat iedereen dit doet. Er zijn veel studenten die moeten lenen tijdens hun studeren, het is nou eenmaal niet gratis. Als student kan je lenen met een lage rente, en je kan elke maand het bedrag dat je leent aanpassen.

Wanneer je klaar bent met studeren heb je 35 (!) jaar de tijd om je gemaakte studieschuld af te lossen. Je hoeft pas te beginnen met aflossen als je (meer dan) het minimumloon verdient, en je maandelijkse aflosbedrag is nooit meer dan 4% van je inkomen.

De aanvullende beurs bestaat nog wel. De aanvullende beurs is geld wat je krijgt van de overheid en wat je dus niet hoeft te lenen. Of je recht hebt op een aanvullende beurs, en hoe hoog deze is, hangt af van het gezamenlijke inkomen van je ouders, of je broertjes of zusjes hebt die (nog niet) studeren (telkinderen) en of je ouders zelf een studieschuld hebben. Voor de berekening hiervan gebruikt DUO inkomensgegevens van 2 jaar geleden.

Wat je ook krijgt is de studenten OV kaart, wat inhoudt dat je óf in het weekend óf door de weeks gratis kan reizen met het openbaar vervoer. De meeste studenten (waarvan de ouders wat verder weg van Enschede wonen) hebben een reisproduct waarmee ze in het weekend gratis kunnen reizen, zodat ze in het weekend gratis naar huis kunnen. Dit reisproduct is onderdeel van de prestatiebeurs, wat inhoudt dat wanneer je binnen 10 jaar niet afgestudeerd bent, je al jouw reiskosten moet terugbetalen.

Bijverdienen

De mogelijkheden voor baantjes voor studenten zijn eindeloos. In Enschede als echte studentenstad zie je in alle caféetjes wel studenten werken. Niet alleen bij caféetjes werken studenten, denk bijvoorbeeld ook aan de Grolsch fabriek die in Enschede gevestigd is! Ook via de Universiteit van Twente worden veel baantjes aangeboden. Misschien is het je wel opgevallen dat tijdens de opendagen van de universiteit overal studenten rondlopen, die krijgen goed betaald door de UT. Online kan je ook veel bijbanen vinden, bijvoorbeeld bij Randstad Student

Wanneer je studeert en onder een bepaald bedrag per jaar verdient kan je ook elk jaar belastingaangifte doen, waardoor je de belasting die je over je verdiende geld betaald hebt teruggestort krijgt.